Το γυάλισμα και το λουστράρισμα των παπουτσιών είναι μια πρακτική που υπάρχει από τότε που ανακαλύφτηκαν τα προστατευτικά καλύμματα των ποδιών, τα παπούτσια. Το γυάλισμα δεν προσφέρει στα παπούτσια μόνο μια λαμπερή, γοητευτική εμφάνιση, αλλά ταυτόχρονα ενυδατώνει το δέρμα τους και τα διατηρεί σε καλή κατάσταση, προσθέτοντάς τους διάρκεια και αντοχή. Χωρίς φροντίδα και περιποίηση το δέρμα των παπουτσιών ξηραίνεται, τσακίζει και καταστρέφεται.

Λοιπόν, τα παπούτσια από δέρμα καλής ποιότητας μπορούν να γυαλίζονται μια φορά το μήνα, για να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, αν χρησιμοποιούνται και φθείρονται κάτω από κανονικές συνθήκες. Όπως καθαρίζετε και φροντίζετε τα άλλα πράγματά σας, που χρειάζονται στεγνό καθάρισμα, το ίδιο πρέπει να κάνετε και για τα παπούτσια σας. Καθαρίστε τα και γυαλίστε τα, όποτε αυτό είναι απαραίτητο. Αν τα παπούτσια σας φθείρονται ελάχιστα, καθαρίστε μια φορά το μήνα, γυαλίστε και λουστράρετε μόνο όταν χρειάζεται.

Πριν γυαλίσετε και απλώσετε ένα αδιάβροχο προστατευτικό στα παπούτσια, πρέπει πρώτα να τα καθαρίσετε. Η βρωμιά, τα υπολείμματα και οποιαδήποτε φερτά στοιχεία ενσωματώνονται εύκολα στο δέρμα. Ένας καλός καθαρισμός θα βοηθήσει επίσης να αφαιρέσετε γδαρσίματα και άλλους δευτερεύοντες λεκέδες από τα παπούτσια. Για να καθαρίσετε το κάθε δέρμα με το κατάλληλο καθαριστικό και τον καλύτερο τρόπο, προσδιορίστε ποιο τύπο δέρματος έχετε. Τα λεία δέρματα αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα σουέτ ή τα nubuck.

Λεκέδες από άλατα στα παπούτσια, μπορούν να αφαιρεθούν με νερό και ξίδι. Φτιάξτε μίγμα με 1 φλιτζάνι καυτό νερό και μια κουταλιά της σούπας άσπρο ξίδι. Ανακατώστε καλά και επιθέστε με ένα μαλακό πανί στο παπούτσι, τρίβοντας ήπια στο σημείο του λεκέ. Αφήστε να στεγνώσουν με τον αέρα. Οι βούρτσες των παπουτσιών μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν στα δερμάτινα παπούτσια. Με τη βοήθειά τους μπορούμε να αφαιρέσουμε σκόνη και υπολείμματα.

Τις γυαλιστικές ουσίες των παπουτσιών θα τις βρούμε συσκευασμένες σε τέσσερις βασικές μορφές: κερί, αλοιφή, υγρό, και κρέμα. Χρησιμοποιώντας κερί, τα παπούτσια θα αποκτήσουν μια έντονη γυαλάδα και θα προστατευθούν από κάθε μορφή υγρασίας, που θα μπορούσε να εισχωρήσει στο δέρμα. Τα γυαλιστικά με κερί χρησιμοποιούνται σε παπούτσια που εκτίθενται συχνά στα στοιχεία της φύσης και στην ύπαιθρο, όπως μπότες πεζοπορίας και αγωνιστικά. Το κερί όμως μπορεί να ξηράνει αρκετά τα παπούτσια, ώστε με την πάροδο του χρόνου να προκληθούν ραγίσματα. Αν χρησιμοποιείτε κερί, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε πρώτα μια βάση σα ρυθμιστικό μέσο, για να συντηρείτε την ποιότητα του δέρματος. Οι κρέμες και οι αλοιφές, όταν εφαρμόζονται και κατά τη δράση τους, προσφέρουν υγρασία και ενυδάτωση στο δέρμα των παπουτσιών. Επειδή, στην πραγματικότητα, διαπερνούν την επιφάνεια του δέρματος, καλύπτουν γρατσουνιές και διάφορα ψεγάδια. Οι κρέμες και οι αλοιφές λειτουργούν καλά σε όλους τους τύπους γυαλιστερών ή λείων δερμάτων. Τα υγρά γυαλιστικά παπουτσιών είναι εύκολα στην εφαρμογή τους, αλλά όπως και το κερί, δεν διαπερνούν το δέρμα και δεν το διατηρούν στην επιθυμητή κατάσταση. Χρησιμοποιείστε υγρό γυαλιστικό, για γρήγορο αποτέλεσμα, αραιά και που.